Informații practice

Locuința

Căutare locuință

O locuință se poate căuta comfortabil prin numeroase portaluri imobiliare, care sunt, de asemenea, numite burse/schimburi de locuințe. Aici găsești o selecție de schimburi de locuință, care oferă căutarea unei locuințe în toată Germania:
Pe aceste ''burse ale locuințelor''/site-uri imobiliare/'Wohnungsbörsen' costul de închiriere este de obicei dat cu chirie rece/Kaltmiete. O chirie rece include doar acele cheltuieli care sunt de plătit pentru a permite utilizarea apartamentului. Suma reală/ de fapt care trebuie să fie plătită de către chiriaș la proprietar, adică chiria lunară/Warmiete. În schimb, în chiria lunară sunt incluse și costurile operaționale/de întreținere ( uneori numite costuri suplimentare) pe lângă chiria rece . Cu chiria lunară/caldă sunt plătite de exemplu, costurile de apă, costurile de eliminare a deșeurilor, precum și alte costuri asociate cu întreținerea clădirii, . Dar, atenție: de multe ori costul de energie electrică nu e luat în considerare la costurile de operaționale! Prin urmare, ar trebui să clarifice întotdeauna în avans/prealabil, ce tip de costuri sunt incluse în chiria lunară.

Contract închiriere

Un contract de închiriere este o înregistrare scrisă a drepturilor reținute și obligațiilor proprietarului și chiriașului. Într-un contract de închiriere, proprietarul și locatarul trebuie să fie numiți/nominalizați, atât în chirie cât și în toate camerele/încăperile, inclusiv secundare (de exemplu, garaje, parcare ...) și obiectele închiriate. În plus, trebuie să fie specificată suma de inchiriere (chirie net și utilități/costuri secundare) și contractul de închiriere pe durată determinată și perioada de închiriere.

A rezilia un contract de închiriere

Contractul de închiriere poate fi reziliat de ambele părți atât de chiriaș, cât și de proprietar. Pentru ambii se aplica termenele/perioadele legale de preaviz care trebuie îndeplinite la rezilierea contractului. Pentru contractele de închirere standard, pe durată nedeterminată, perioada de preaviz pentru chiriaș este de 3 luni. Pentru cei care au inchiriat/proprietari perioada de preaviz depinde de durata contractului de închiriere. La un termen de închiriere de până la 5 ani, perioada de preaviz a proprietarului este de 3 luni, pentru un contract de închiriere de 5 ani este de 6 luni și pentru 8 ani de 9 luni.
Aici găsești o scrisoare model de reziliere contract închiriere: www.immobilienscout24.de

Înregistrare la serviciul de evidență a populației

Cine locuiește în Germania trebuie să se înregistreze la Serviciul de evidență al populației. Înregistrarea e obligatorie. În cele mai multe landuri federale înregistrarea este gratuită, uneori se percep taxe minime.
Documente care sunt solicitate la înregistrare:
  • Cartea de identitate sau pașaport depinzând de țara de origine
  • Formular de înregistrare al Serviciului/biroului de înregistrare a populației( se obține la serviciul de înregistrare a populației respectiv birou. În multe orașe e disponibil pentru imprimare și online)
  • Carduri de identitate copii sau certificate de naștere pentru copiii care se mută în
  • Eventual contractul de închiriere sau cumpărare
  • confirmare a chriașului ca te-ai mutat în(în caz că nu e numit în contractul de închiriere)
  • certificatul de căsătorie eventual

Telefon & Internet, Handy

Telefonul și conexiunea la internet sunt adesea furnizate de același operator. Jos găsești câteva link-uri despre acestea:
Dacă vrei să reziliezi abonamentul , poți folosi modelul de text următor: www.kostenlose-vordrucke.de
Atenție Dacă vrei să-ți păstrezi numărul vechi, trebuie să precizezi în scrisoare/text. Operatorului nou trebuie să-i fie adus la cunoștință.

Curent & Gaz

Dacă vă mutați într-un apartament nou, aveți nevoie să re-înregistrați curentul. În acest caz, ar trebui să urmați anumite termene. Dacă nu ați ales nici un furnizor de energie electrică, acesta va fi livrat de la furnizorul principal în mod automat. Este de remarcat faptul că prețurile energiei electrice pot fi diferite în rândul furnizorilor. Cu toate acestea, a schimba furnizorul de curent este destul de simplu: trebuie doar să subscrieți tariful corespunzător , de restul se va ocupa, de obicei, noul furnizor de electricitate .
Atenție La mutare trebuie să reziliați contractul pentru electricitate!
Compararea furnizorilor de curent: www.toptarif.de
În cazul în care apartamentul în care vreți să vă mutați este prevăzut cu gaz, trebuie să vă înscrieți la gaz timp util. Furnizorii de gaze de astăzi facilitează o aplicare/înscriere simplă/necomplicată pe site-urile lor de internet. Dacă vreți să vă dezabonați, trebuie să vă asigurați că ați informat în prealabil furnizorul de gaz, că nu mai aveți nevoie de servicii sale de la o anumită zi.
Atenție Când te muți trebuie să-ți reziliezi contractul pentru gaze!
Compararea prețului la gaz www.toptarif.de

Taxă audiovizuală

Abonamentul radio/taxa radio trebuie plătită paușal pentru toate aparatele(Radio, TV, Computer) pe gospodărie de la 1.1.2013 indiferent dacă aveți aparate radio(Radio, TV, Computer). Din 2013 valoarea taxei pe gospodărie este de 17,98 € pe lună. Mai multe informații găsiți la : www.rundfunkbeitrag.de

Sortarea gunoiului

Germania are una dintre cele mai ridicate rate de reciclare din lume. Gunoiul este meticulos separat de marea majoritate a gospodăriilor din Austria. Pentru că există diferențe regionale în separarea deșeurilor, ar trebui să vă informați la administrația municipalității sau a comunei despre asta. Nerespectarea normelor privind separarea deșeurilor poate duce la plângeri și amenzi.
Hârtia veche în tomberonul/pubela mare albastră: în acest tomberon merg hârtia, cartoanele, ziarele, cataloagele, cărțile și revistele.
Sticla în containerul de sticlă: Sticla trebuie să fie sortată în funcție de culoare. Se deosebesc sticla albă, verde și maro. Capacele sticlelor trebuie să fie eliminate în prealabil - care țin de pubela galbenă. Sticle returnabile nu merg la recipientul de sticlă.
Ambalajele sunt în containerul de culoare galbenă sau în sac galben: se aruncă în lada de gunoi galbenă ambalajul din plastic (sticle de plastic, folii de plastic, diverse materiale plastice ...), materialele compozite (ambalaje Tetra Pak de cafea, cutii de lapte ...) , din metal (cutii de conserve, folii de aluminiu..) și capace de sticle și capacele de borcane de sticlă.
Substanțele nocive se colectează separat: Poluanții trebuie să fie predați/depuși separat, deoarece aceștia pot dăuna mediului înconjurător dacă sunt manevrați/sortați în mod necorespunzător. Această categorie include bateriile, bateriile reîncărcabile, lămpile de economisire a energiei, medicamente, vopsele, pesticide. Aceste materiale pot fi depuse fie în magazinul de unde au fost cumpărate sau la centrul de reciclare(“Wertstoffhof”).
Gunoi bio în tomberon bio în tomberonul pentru deșeuri biodegradabile(care poate fi maro sau verde în funcție de regiune) se aruncă resturi de la fructe sau legume, coji de fructe, resturi de cafea sau plicuri de ceai, gunoi de grădină sau șervețele/prosoape de bucătărie din hârtie.
Toate celelalte merg la pubela pentru deșeuri reziduale: în funcție de regiune/land federal, acesta poate fi un recipient/container negru sau gri. Aici se adună/aruncă toate deșeurile care nu intră în alte containerele: resturi de cauciuc, cenușă, mucuri de țigară, articole din piele, articole de igienă, scutece ...

Munca

Căutarea unui job

Cine dorește să muncească ca cetățean al statelor membre UE, are nevoie de regulă de un permis de muncă. O excepție o reprezintă regulile temporar valabile pentru noile state UE România și Bulgaria.
Cetățenii altor țări au nevoie în schimb de un titlu de ședer/sejur ca și de o aprobare a serviciului federal pentru muncă .
Link-uri pentru căutarea unui job în Germania:
Modele pentru un CV bun:

Contract de muncă

Contractul de muncă se reziliază de către angajator și angajat prin obligația angajatului de a realiza munca promisă și iar in cazul angajatorului pentru plata salariilor. Obligațiile de muncă ale angajatorului și ale angajatului sunt înregistrate în contractul de muncă. Practic, contractul se poate face informal, dar angajatul are dreptul la o reținere scrisă/în scris a condițiilor de muncă de bază.
Atât angajatul cât și angajatorul au dreptul de a rezilia contractul de muncă. Rezilierea/Anunțul trebuie să fie în scris. Perioada de preaviz prevăzută pentru angajați este de 28 de zile, iar rezilierea are loc întotdeauna pe data de 15 sau la sfârșitul lunii.
Link către un formular gratuit de demisie: www.kostenlose-vordrucke.de

Europass

Europass este un serviciu gratuit al Uniunii Europene, prin care ar trebui să fie sprijinită mobilitatea europeană. Cu Europass aveți posibilitatea de a prezenta în întreaga Europă calificările, abilitățile și competențele Dvs. Europass servește ca un ajutor la studiu, la instruire sau pentru căutare de locuri de muncă. Vă stau la dispoziție documente pașaport unitare Europass: Euro CV-ul, Pașaportul lingvistic euro, suplimente certificat Euro Pass, mobilitate Europass și Euro-pass- suplimentul la diplomă (Diploma Supplement).
La Europass www.europass-info.de

Tipuri de lucru

Pe lângă timpul de lucru full-time există și o serie de alte forme de lucru.
Lucru part-time Persoanele angajate care lucrează part-time, au de obicei, o săptămână de lucru mai scurtă decât angajații cu normă întreagă. Această formă de muncă se face prin acord între angajat și angajator. Practic, mamele și tații au dreptul la concediu pentru creșterea copilului la locul de muncă part-time.
Lucru cu program redus Lucrul de scurtă durată este reducerea temporară a orelor de lucru normale, din cauza pierderii/reducerii semnificative a muncii într-o întreprindere. Ea poate afecta pe toți sau doar o parte din angajați. În anumite cazuri, salariatul afectat poate aplica pentru o compensație din asigurarea de șomaj.
Activitate profesională minoră: Ocuparea forței de muncă marginală/neînsemnată este, de asemenea, numită mini-locuri de muncă, micro loc de muncă/microjob sau chiar locuri de muncă de 400 de euro . Este vorba de raporturi de ocupare a forței de muncă, cu un nivel redus de salariu și alte activități pe termen scurt. De la 1 ianuarie 2013 se aplică limita marginală/neînsemnată a salariului de 450 de euro.
Timp de lucru flexibil Este vorba despre tipuri de lucru la care durata lucrului cotidian, săptămânal sau lunar diferă de timpul de lucru normal.
Lucru individual a lucra pe cont propriu este considerat ca o 'Existenzgründung' - se referă la punerea bazelor unei proprii afaceri/întrprinderi. 'Existenzgründung' este susținută/sprijinită de guvernul național și de landuri prin împrumuturi și subvenții.
Ajutor pentru organizarea propriei activități

Familie și copii

Sistemul educațional

În Germania, landurile federale individuale sunt responsabile de educație. Prin urmare, părți ale sistemului de învățământ diferă de la land la land. Cu toate acestea, sistemul de învățământ urmează o structură fundamental similară. Învățământul obligatoriu începe în Germania, după grădiniță sau respectiv după anii de învățământ preșcolar cu școala primară obligatorie (9-10 ani de studii obligatorii). Urmează învățământul profesional obligatoriu care poate fi completat I sau II, fie frecventând școala profesională, participarea în programele educaționale ale școlilor profesionale sau participarea la nivelul secundar I sau II. Învățământul profesional obligatoriu, de obicei, se termină după clasa a 12-a. După care urmează sectorul terțiar și sectorul cuaternar , care includ în principal de oportunități/oferte de formare continuă (de exemplu, Universitatea Populară)(“Volkshochschulen”).

Structura sistemului școlar german

Nivel primar De clasa I la a IV- a copiii merg la școala primară. În generaș cursurile au loc dimineața și în cele mai multe landuri federale elevii sunt deja notați la acest nivel.
Nivel secundar I: De la clasa a V-a până la a X-a elevii frecventează diferite forme de școlarizare. ciclu secundar școală (Hauptschule), liceu intermediar (Realschule), liceul (Gimnaziul) și școală (Gesamtschule). În funcție de regiune/land federal și de tipul de școală, elevii pot termina școala secundară inferioră după 9 sau clasa 10-a.
Nivel secundar II Învățământul/Ciclul secundar superior poate fi absolvit după 12, respectiv 13 de ani cu Abitur (bacalaureat), sau după clasele a 12-a respectiv a 11-a, cu o diplomă profesională / tehnică. Acestea pot fi obținute de la o gamă largă de tipuri de școli profesionale, colegii profesionale, școli profesionale înalte și colegii tehnice.
Educația celei de a doua șanse acetei categorii îi aparțin cursurile serale și școlile pentru adulți în care se poate relua bacalaureatul sau să se ia diploma de absolvire a studiilor secundare.
Aici găsești o vedere asupra diverselor tipuri de școli: www.kmk.org

Dreptul la alocația copiilor

În principiu părinții nu au pretenții la alocațiile pentru copiii lor. Acest lucru este valabil atât pentru cetățenii germani cu domiciliul în Germania ca și pentru cetățenii non EU rezidenți în Germania sau pentru persoanele altor țăti care au un permis de stabilire sau un permis de ședere în Germania. Alocația se plătește până la implinirea vârstei de 18 ani, în anumite cazuri și după aceasta. De regulă alocația poate fi solicitată la casa de alocații familiale.
Mai multe informații găsești aici: www.arbeitsagentur.de

Studiu și educație continuă

Cerințe pentru studenții străini

Studenții care doresc să studieze în Germania, au nevoie de o așa-numită autorizație de acces la învățământ superior (HZB). Aceasta este o diplomă de liceu, echivalentul a Abitur-ului/bacalaureatului german.HZB e solicitat direct la Școala superioară/universitate. Cerințele de admitere și selecție diferă atât între instituții și între cursuri. Partenerul de contact pentru aceste întrebări este departamentul/servicul academic de relații internaționale și biroul internațional al universității alese. Unele universități cer studenților străini să susțină un examen de admitere și un test de aptitudini pentru a absolvi. Dacă au rezultate bune, candidatii își pot crește șansele de a fi admiși la / acceptați la facultate/studiu: www.testas.de.
Dacă certificatul de absolvire de studii nu ajunge în Germania, puteți solicita un test de nivel de stăpânire a limbii. Vă puteți pregăti pentru acest test într-un curs pregătitor într-o universitate germană. www.studienkollegs.de

Cunoștințe prealabile de limbă

Limba de predare în cele mai multe niveluri de studiu în Germania este germana. Se presupune o cunoaștere prealabilă a limbii germane la nivel B2/C1.Cele mai mportante două examele de limbă care sunt recunoscute de toate universitățile sunt Testul de limbă germană (TestDaF) și Examenul de limbă germană pentru admiterea la universitate al candidaților străini la studii superioare (DSH).
Atenție Există și excepții în care niciun examen de limbă nu este cerut (de exemplu bacalaureatul la o școală străină sau certificatul Goethe C2. Informează-te la timp despre cerințele/condițiile universității alese.
Îți poți estima șansele tale cu testul DaF- testul de pregătire.
Utilizând portalul pentru cunoștințe lingvistice poți căuta informații legate de cunoștințele cerute de universitatea pe care ai ales-o.

Costurile studiului în Germania

Costurile pentru studiul în Germania sunt la nivelul mediei europene. Studenții au în medie la dispoziție aproximativ 800 de euro lunar.
Pentru a studia în Germania trebuie să ai în vedere următoarele costuri:
  • Taxe de studii
  • Taxe de studii
  • Diverse costuri ale studiilor
  • Costuri ale asigurărilor de boală
  • Cheltuieli generale
Taxe de studii Fiecare land federal german decide în mod independent cu privire la taxele de studii. Starea actuală a taxelor de școlarizare, o puteți găsi aici . La universitățile în care taxele de școlarizare trebuie să fie plătite, ele sunt de aproximativ 500 de euro pe semestru. Studenții ERASMUS, de obicei, nu plătesc nicio taxă de școlarizare. În schimb, programele de masterat independente ca și programele de studii internaționale de la universitățile private sunt aproape peste tot contra cost.
Contribuție semestrială Taxa pe semestru/semestrială este de obicei percepută pe toate universitățile germane. Prin aceasta se finanțează, de exemplu, costuri administrative, cămine studențești sau cantina . În plus, la multe universități și biletul pe semestru/semestrial pentru utilizarea transportului public este, astfel, finanțat. Taxa pe semestru costă în funcție de universitate între 25 și 150 de euro pe semestru.
Alte costuri legate de studii Studenții trebuie să se aștepte în timpul studiului la alte costuri. E vorba despre costuri prilejuite de achiziționarea de cărți, excursii sau dotări PC.
Costuri pentru asigurarea de boală: Cine studiază în Germania trebuie să aibă asugurare de boală. Până la 30 de ani și al 14 semestru de studiu universitar asiguratorii sunt obligați să ofere tarife scăzute pentru studenți. Polița costă circa 80 de euro pe lună.
Atenție Verificați în prealabil dacă asigurarea de sănătate este valabilă în Germania. În acest caz, trebuie să obțineți o confirmare a faptului că sunteți scutit de asigurarea legală din Germania. Cetățenii UE au o aprotecție de asigurare cu cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), și în Germania.
Cheltuieli generale: Aceste cheltuieli includ costurile de hrană, îmbrăcăminte și locuință, care reprezintă în medie o treime din cheltuielile legate de studii . Pentru studenți există mai multe opțiuni de cazare, cele mai avantajoase sunt de regulă cazările într-un cămin studențesc sau într-o locuință cu un coleg de cameră.
În căminul studențesc o cameră single costă între 120 și 200 de euro, un apartament mic între 250 și 370 de euro. Mai multe informații despre situația locuințelor în căminul studențesc pot fi găsite pe pagina web a Uniunii/Asociației Studenților( “Studentenwerk”) din orașul vostru universitar: www.studentenwerke.de
Studenții germani preferă să trăiască cu un coleg de cameră , într-o cameră comună (WG). Fiecare coleg de cameră are propria lui cameră, baia și bucătăria sunt împărțite. Costul unei camere comune(WG) este între 150 și 300 de euro. Găsi o WG pe Internet:
Cine vrea să trăiască într-o propria casă, ar trebui să caute în timp util, înainte de începerea studiului un apartament/o locuiniță. Costurile variază în funcție de dimensiunea/mărime, standard, și de locație, dar se găsește greu un apartament sub 250 € chiria lunară. La propriul apartament, trebuie să vă asigurați că vă conectați la energie electrică, gaz, telefon și internet . Proprietarul poate solicita, dacă este cazul, și dovezi de venit sau garanții de la dumneavoastră. Cel mai simplu/ușpr mod de a găsi apartamente potrivite on-line:
Dacă ești deja în Germania, dar nu ai găsit modalităși de cazare, poți ca soluții intermediare să închriezi temporar într-un hostel , un hostel pentru tineri sau într-un hotel pentru tineri.
Pachete de servicii pentru studenți străini www.studentenwerke.de
Hostel-Links
Pachete de servicii pentru studenții internaționali: Pentru solicitanții străini, unele uniuni studențești oferă, de asemenea, pachete de servicii. Acestea includ o cameră de zi, asigurări de sănătate, aprovizionare alimente, contribuția pe semestru/semestrială și evenimente culturale. Unele uniuni studențești oferă, de asemenea, suplimentar biciclete, calculator, veselă sau de cursuri de limbi străine. Acest serviciu poate dura unul sau două semestre. Întrebă/Informează-te despre aceasta la uniunuea studenților din universitate.
Atenție Ca student, aveți în Germania o serie de avantaje/reduceri, cum ar fi în muzee, cinematografe și piscine.Și la tarifele de telefonie, bilete de tren sau de abonamente la ziare pot exista reduceri. Informează-te despre asta!

Posibilități de finanțare a studiului

Pe pagina Serviciului German pentru Schimburi Academice (DAAD) găsești posibilități de finanțare a studiului tău cu o bursă.
Multe informații legate de studiul în Germania le găsești și pe pagina Studiu în Germania

Posibilități de formare continuă

Învățarea de-a lungul vieții ocupă în politica educațională germană un loc foarte important. Perfecționarea profesională trebuie să contribuie la evoluția tehnologică și economică și să ajute să depășească schimbările sociale.
Te poți informa confortabil pe internt despre posibilitățile tale de perfecționare:

Universități germane

Locații universitare în Germania în panoramă http://studieren.de
Aachen
RWTH (Rheinisch- Westfälische Technische Hochschule)
Augsburg
Universität
Bamberg
Otto-Friedrich-Universität
Bayreuth
Universität
Berlin
Freie Universität (FUB)
Humboldt-Universität (HUB)
Technische Universität (TUB)
Bielefeld
Universität
Bochum
Ruhr-Universität
Bonn
Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität
Bonn - Alfter
Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft
Braunschweig
Technische Universität
Bremen
Universität
Hochschule Bremen
Bremerhafen
Hochschule Bremerhaven
Chemnitz
Technische Universität Chemnitz
Clausthal
Technische Universität
Cottbus
Brandenburgische Technische Universität
Darmstadt
Technische Universität Dramstadt
Dortmund
Universität
Dresden
Hochschule für Technik und Wirtschaft
Technische Universität
Düsseldorf
Heinrich-Heine-Universität
Duisburg
Gerhard-Mercator-Universität - Gesamthochschule
Eichstätt
Kath. Universität Eichstätt
Erfurt
Universität Erfurt
Pädagogische Hochschule Erfurt
Erlangen-Nürnberg
Universität
Essen
Universität Gesamthochschule
Folkwang-Hochschule Essen
Esslingen
Hochschule für Sozialwesen Esslingen
Flensburg
Bildungswissenschaftliche Hochschule Flensburg
Frankfurt am Main
Johann Wolfgang Goethe Universität
Hochschule für Bankwirtschaft
Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen Frankfurt (a.M.)
Frankfurt (Oder)
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder)
Freiberg (Sachsen)
Technische Universität Bergakademie
Freiburg im Breisgau
Universität
Gießen
Universität
Göttingen
Georg-August-Universität
Greifswald
Ernst-Moritz-Arndt-Universität
Hagen
FernUniversität
Halle
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Hamburg
Technische Universität Hamburg-Harburg (TUHH)
Universität
Universität der Bundeswehr
Hannover
Universität
Medizinische Hochschule
Tierärztliche Hochschule
Heidelberg
Universität
Hildesheim
Universität
Hohenheim
Universität
Ilmenau
Technische Universität
Jena
Universität
Kaiserslautern
Universität
Karlsruhe
Universität
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe
Kassel
Universität
Kiel
Universität
Koblenz
Universität
Wissenschaftliche Hochschule für Unternehmensführung
Konstanz
Universität
Köln
Universität
Leipzig
Universität
Leipzig Hochschule für Grafik und Buchkunst
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur
Lübeck
Medizinische Universität
Ludwigsburg
Pädagogische Hochschule
Lüneburg
Universität
Magdeburg
Otto-von-Guericke-Universität
Mainz
Johannes Gutenberg-Universität
Mannheim
Universität
Marburg
Philipps-Universität
München
Ludwig-Maximilians-Universität
Technische Universität
Universität der Bundeswehr
Hochschule für Philosophie München
Münster
Westfälische Wilhelms-Universität
Nürnberg-Erlangen
Universität
Oestrich-Winkel
European Business School Schloß Reichartshausen (ebs)
Oldenburg
Carl von Ossietzky Universität
Osnabrück
Universität
Paderborn
Universität-Gesamthochschule
Passau
Universität
Potsdam
Universität
Regensburg
Universität
Rostock
Universität
Saarbrücken
Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes
Universität des Saarlandes
Siegen
Universität Siegen
Speyer
Hochschule für Verwaltungswissenschaften
Stuttgart
Universität Stuttgart
Stuttgart-Hohenheim
Universität Hohenheim
Trier
Universität
Tübingen
Eberhard-Karls-Universität
Ulm
Universität
Vechta
Universität Vechta
Weimar
Bauhaus - Universität Weimar
Weingarten
Pädagogische Hochschule
Witten-Herdecke
Privat-Universität Witten-Herdecke
Wuppertal
Bergische Universität
Würzburg
Bayerische Julius-Maximilians-Universität

Bani și impozite

Impozit pe venit

Declarația de impozit pe venit trebuie depusă de către toate persoanele impozabile private. Acesta servește pentru a determina impozitul pe venit. În cazul în care, în anul trecut, un impozit mai mare a fost plătit, așa cum este calculat cu/din declarația fiscală, diferența va fi rambursată. În cele mai multe cazuri, declarația impozitului pe venit trebuie să fie predată în anul următor, până pe 31 mai.
Declarația de impozit o puteți, de asemenea, completa și depune on-line, de exemplu, aici: www.elster.de

a deschide un cont bancar

De regulă, fiecare persoană majoră , care se își poate dovedi identitatea, poate deschide un cont bancar. Adesea, băncile solicită adesea condiții suplimentare, de exemplu, un contract de muncă existent/actual. Minorii pot deschide un cont bancar, cu acordul parintilor sau al tutorilor legali. În cazul în care deschiderea unui cont bancar obișnuit este refuzată, persoana poate deschide un cont de credit(așa numitul ''cont pentru fiecare''). Mai multe informații pot fi găsite la Sparkasse, Volksbank sau la Centrul de consiliere a consumatorilor.
La deschiderea unui cont, clienții au de ales între bănci filiale și bănci directe. Băncile directe au adesea condiții favorabile, cu toate acestea, contul curent/Girokonto se efectuează/administrează de obicei ca un cont on-line. Pentru băncile de retail, cu toate acestea, clientul a inclus un contact personal și alte bonusuri în preț.

Schufa

Schufa este cea mai cunoscută societate de credit/creditare din Germania. Ea protejează pe de o parte partea contractantă de pierderile de credit, pe de altă parte , ajută la protecția consumatorului față de datorii. Schufa dispune de datele a 75 % din persoanele din Germania.
Orice persoană care primește un împrumut/credit în Germania, acestea includ atât un împrumut/credit bancar și de cumpărare în rate, este înregistrată în baza de date a unui birou de credit. Din datele sale (formată din nume, adresa, adresa anterioară, ocupație, angajatorul, venituri, datorii și încă alți parametri) Schufa calculează o valoare scor/Scorewert, care oferă informații cu privire la bonitatea persoanei. Cine dorește să știe ce date sunt stocate/salvate despre el în baza de date, poate comanda un raport direct la Schufa.

Asigurare de sănătate

În Germania se poate alege între asigurarea de boală legală și privată. Ambele tipuri de asigurări au avantajele lor : la asigurarea privată sunt adesea servicii superioare conținute în preț (de exemplu, medicamente fără rețetă sau tratamente prin medicină alternativă), în timp ce cotizarea pentru asigurarea publică depinde de suma plătită după venit. Așadar, cine câștigă mai puțin , plătește mai puțin. vârsta asiguratului nu joacă dimpotrivă niciun rol. Pe de altă parte vă puteți crește de-a lungul timpului sumele.
Fii atent/Atenție A trece de la o asigurare privată la o asigurare publică nu este posibil decât pentur persoanele al căror venit este sub limita obligatorie de asigurare.Din acest motiv, a opta pentru o asigurare privată este în general o alegere pentru viață.

Informaţii pentru refugiaţi

Prime informaţii

Consiliere-puncte de contact

Muncă

A locui

Educaţie

Diverse