Dreptul de ședere

  1. Infotecă
  2. Nou ajuns în Germania

Dreptul de ședere

Dreptul de ședere al cetățenilor UE este reglementat prin Legea privind libera circulație în UE (FreizüG/EU). Conform § 11 al Legii privind libera circulație în UE (FreizüG/EU), pentru cetățenii UE sunt valabile însă și anumite dispoziții ale Legii privind regimul străinilor (Aufenthaltsgesetz); de exemplu în cazul accesului la cursuri de limba germană. Și întotdeauna când Legea privind regimul străinilor (Aufenthaltsgesetz) este mai avantajoasă pentru cetățenii UE decât Legea privind libera circulație în UE (FreizüG/EU), se aplică prevederile cele mai avantajoase. Dacă prevederile Legii privind libera circulație în UE (FreizüG/EU) nu sunt aplicabile, de exemplu deoarece dreptul la libera circulație a fost retras, se aplică Legea privind regimul străinilor (Aufenthaltsgesetz).
Ca cetățean al UE nu aveți nevoie de viză pentru intrarea în Germania și nici de un permis de ședere pentru șederea în Germania. Pentru intrarea în Germania este necesar doar un pașaport valabil sau o carte de identitate valabilă. Pentru șederea cu o durată de până la 3 luni nu există niciun fel de condiții.
Puteți beneficia de un drept de ședere pentru mai mult de 3 luni dacă:
  • lucrați, ca angajat sau ca independent sau
  • sunteți în căutarea unui loc de muncă și aveți șanse de a-l obține sau
  • nu desfășurați nicio activitate remunerată, dețineți însă resurse suficiente pentru a vă asigura existența și de asemenea o asigurare medicală suficientă (valabil și pentru studenți sau persoane aflate într-un proces de formare profesională) sau
  • locuiți legal în Germania de mai mult de 5 ani de zile (drept de ședere permanentă).
Dacă vă mutați domiciliul în Germania, în primele 2 săptămâni după sosire trebuie să vă înregistrați - la fel ca și cetățenii germani - la Direcția de Evidență a Populației („Meldebehörde”) responsabilă. Pentru a putea face acest lucru veți avea nevoie de o adeverință din partea persoanei de la care închiriați locuința („Wohnungsgeberbestätigung”). Prin eliberarea adeverinței, aceasta confirmă că v-ați mutat în apartamentul său. În cadrul înregistrări vor trebui prezentate cărțile de identitate și pașapoartele tuturor persoanelor care se mută la domiciliul respectiv. Direcția de Evidență a Populației („Meldebehörde”) responsabilă va transmite ulterior datele necesare către Autoritatea Competentă pentru Străini („Ausländerbehörde”) responsabilă.
Atenție: Dacă nu respectați acest termen de înscriere puteți primi, după caz, o amendă de până la 1000 €.
Sfat: Dacă dețineți deja o adeverință din partea angajatorului, respectiv un contract de muncă, este recomandat să le aveți la dumneavoastră pentru a le putea prezenta când mergeți la Direcția de Evidență a Populației („Meldebehörde”). Direcția de Evidență a Populației („Meldebehörde”) va transmite aceste date, împreună cu datele privind înregistrarea, către Autoritatea Competentă pentru Străini („Ausländerbehörde”).
Atenție: Pentru anumite documente veți avea nevoie de o traducere autorizată în limba germană.
Următorii membri ai familiei au dreptul de a veni în Germania împreună cu un cetățean al UE care beneficiază de dreptul la libera circulație sau odată ce acesta este deja stabilit aici:
  • soțul/soția,
  • partenerii unei relații de parteneriat înregistrate,
  • copii proprii sau nepoți (de fiu/de fiică) sub vârsta de 21 de ani.
  • Copii sau nepoți (de fiu/de fiică) peste vârsta de 21 de ani, precum și rude în linie dreaptă ascendentă (părinți, bunici etc.), însă doar dacă cetățenii UE sau soțul/soția acestora, respectiv partenerul într-o relație de parteneriat înregistrată le oferă acestora întreținere.
Atenție: Membrii familiei care nu sunt ei înșiși cetățeni ai UE (cetățeni ai unor state terțe) necesită, depinzând de statul din care provin, o viză pentru intrarea în Germania.