Învățarea limbii germane

Învățarea limbii germane

Există multe posibilități de a învăța limba germană când vă aflați încă în țara dumneavoastră de origine:
În primul rând Institutele Goethe din țara respectivă. Acestea oferă cursuri de limba germană, certificate de limbă și de examinare. Institutul Goethe oferă și lecții de germană online și informații cuprinzătoare despre Germania. Cursurile online vă oferă flexibilitate privind timpul și spațiul, având totodată garanția calității. Dacă doriți, puteți beneficia de asemenea de cursuri individuale. Cursurile de limbă germană a Institutelor Goethe sunt contra cost.
O alternativă gratuită este oferită de către Deutsche Welle. Aici găsiți diverse modalități de a învăța și eventual de a aprofunda limba germană: prin e-learning la calculator, cu video-uri, înregistrări și podcast-uri - sau în mod clasic, cu foi de exerciții care pot fi imprimate.
Pe lângă aceste modalități, școli private de limbi oferă cursuri de germană în întreaga Europă.
Dacă vă aflați deja în Germania puteți participa la cursurile de integrare („Integrationskurse”) finanțate de către stat. Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF) vă poate accepta pe dumneavoastră și pe membrii familiei dumneavoastră ca participanți ai unui curs de integrare dacă nu stăpâniți încă îndeajuns limba germană și dacă mai există locuri libere de curs. Accesul la un curs de integrare nu este însă un drept pe care îl puteți revendica.
Componentele unui curs de integrare sunt:
  • un curs de limbă până la atingerea nivelului de limbă B1, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi („GER”), care cuprinde între 600 și 900 de ore de curs și
  • un curs de orientare, cuprinzând 100 de ore de curs. În cursul de orientare studiați sistemul juridic german, cultura și istoria țării.
Costurile cursurilor de integrare sunt parțial finanțate de către stat.
Informații cu privire la cursul de integrare și posibilitățile de acces la acesta găsiți aici.
Sistemul de informații „WebGis” al Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați vă oferă informații despre operatori de cursuri de integrare și oferte de curs locale (Locul de desfășurare al cursului de integrare).
Dacă ați atins deja nivelul de limbă B1 puteți participa la un curs de limbă în context profesional. Aceste cursuri de limbă promovează integrarea profesională pe piața muncii pentru migranții aflați în căutarea unui loc de muncă. Cursurile de limbă în context profesional se bazează pe cursurile de integrare și sunt destinate învățării limbii începând de la nivelul B1 și până la C2, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi („GER”). Adițional există module speciale destinate unor anumite grupuri profesionale și cuprinzând informații despre recunoașterea calificărilor profesionale sau accesul la meseria respectivă. În stadiul de proiect se află de asemenea noi module pentru cei care după participarea la un curs de integrare încă nu au atins nivelul de limbă B1. Modulul destinat atingerii nivelului de limbă B2 este deja disponibil, următoarele fiind dezvoltate treptat. Mai multe informații găsiți pe pagina web a Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați.
În principiu, participarea la un curs de limbă în context profesional este independentă de cetățenia pe care o dețineți. Însă pentru a putea participa, trebuie să îndepliniți anumite condiții. Nici accesul la un curs de limbă în context profesional nu este un drept pe care îl puteți revendica. Participarea la acesta este gratuită dacă nu aveți niciun fel de venit sau un venit scăzut.