Lipsa asigurarii medicale in Germania

Lipsa asigurarii medicale in Germania – Keine Krankenversicherung

Pe scurt, legislatia Germaniei impune prezenta asigurarii medicale, desi absenta asigurarii medicale nu este sanctionata prin lege. La incheierea unui contract cu Krankenkasse ne indeamna bunul simt si siguranta propriului buget.Importanta detinerii asigurarii medicale in Germania
In primul rind persoanele care nu dispun de o asigurare medicala sunt nevoite sa achite serviciile medicale individual, ceia ce costa destul de mult. In al doilea rind nu toate clinicile din Germania vor fi deacord sa accepte o persoana care nu este asigurata, riscind asfel cu neremunerarea serviciilor lor. Deoarece asigurarea nu numai asigura plata pentru servicii, dar acopera si cheltuielile pentru unele situatii neprevazute.
Pina in vara anului 2013, locuitorii Germaniei pentru a incheia un contract cu Krankenkasse erau obligati sa plateasca toate procentele lunare pe anii trecuti incepind din 2007. Ceia ce facea practic imposibil de incheiat o asigurare medicala pentru cei ce nu o aveau. Ca urmare in iulie 2013, a fost adoptata hotarirea de ”amnistie’’ a acestor plati. In cazul in care o persoana prezinta dorinta de a se asigura, datoriile anterioare nu ii sunt luate in calcul. Aceasta ‘’amnistie’’ a fost temporara.
Grupurile de risc in pierderea asigurarii
Conform statisticii pentru anul 2013, in Germania existau aproximativ 137.000 persoane fara asigurare de sanatate, ceia ce inseamna aproximativ 0,2% din totalul populatiei. Cel mai probabil , cifra reala este mult mai mare, deoarece statisticile sunt colectate numai de la persoanele care au viza de resedinta.
Principalul grup de risc – oamenii de afaceri. 35000 de mici intreprinzatori, din cauza economiei instabile nu isi pot permite inregistrarea unui contract public sau privat. In afara de antreprenori mai sunt si casnicile si persoanele care lucreaza cu fractiune de norma.
Aici redau cele mai tipic exemplu cum un cetatean German poate ramine fara nici un tip de asigurare:
 Un intreprinzator individual, proprietarul unei mici afaceri si o stare de sanatate buna, inca in tinerete decide sa incheie un contract cu o casa de asigurare medicala privata: doar acolo si contributiile sunt mai mici si o calitate mai inalta a serviciilor medicale. Dar citiva ani mai tirziu, cu inaintarea in virsta si datorita preturilor crescinde a asigurarii private nu mai este capabil sa acopere aceste cheltueli iar trecerea de la asigurarea privata la cea obligatorie este imposibila. Desigur daca nu esti in putere sa platesti mult, poti pe risc propriu sa inchei alt contract cu Privatkrankenversicherung cu o limita de pina la 5000 €.
Asigurarea medicala privata – Privatkrankenversicherung
 Expertii Institutului German pentru Cercetare Economica au analizat tendinta de crestere a tarifelor la Privatversicherung din anul 1985 pina in 2005 . Conform statisticilor lor, asiguratul a trebuit sa plateasca o medie de sase la suta pe an mai mult. Schimbarea asigurarii medicale private la alta asigurare privata dar cu conditii mai profitabile nu intotdeauna este avantajoasa. Noua asigurare medicala privata poate cere noului client un control medical general pentru a afla starea generala de sanatate. In cazul bolilor cronice Privatkrankenversicherung poate micsora numarul serviciilor sau de a creste contributia. Insusi Germanii spun despre acest fapt ca sunt intr-o inchisoare de cinci stele din care nu este iesire. Defapt este o iesire daca esti angajat si ai un salariu mai mic de 53,550 mii euro anual si o virsta de pina la 55 de ani trecerea la o alta asigurare este posibila.
Asigurarea medicala de Stat – Krankenversicherung
Pentru cei carora asigurarea privata nu li se potriveste este posibilitaea de a incheia un contract cu asigurarea  medicala obilgatorie de stat (Freiwillige Krankenversicherung in der gesetzlichen Krankenkasse). Acest tip de asigurare este disponibil pentru orice persoana chiar si in cazul cind asigurarea medicala inceteaza din oricare motiv, dar trecerea la aceasta trebuie sa aiba loc in prealabil si independent. Regulamentele de admitere, costul si dimensiunea pachetului de asigurare la toate casele de asigurare medicala de Stat sunt la fel. Marimea contributiilor lunare de regula variaza de la 140€ pentru micii antreprenori pina la 600€ pentru angajatii obisnuiti. Insa pentru fiecare caz aparte pot fi nuantele sale in calcularea platii lunare, luind in calcul circumstantele actuale si cele care au dus la trecerea catre asigurarea medicala de stat.
Ce facem in cazul cind avem nevoie de servicii medicale in Germania dar nu avem asigurare medicala?In final voi da citeva recomandari persoanelor care nu detin asigurare medicala si se afla intr-o situatie dificila.
  • In unele orase din Germania este posibilitatea de a obtine asistenta medicala gratuita la astfel de organizatii sociale ca Behandlungsbus Medmobil. Acesta este un autobus care ofera servicii medicale persoanelor vagabonde, imigrantilor sau celor care au nevoie de ajutor medical. Behandlungsbus Medmobil au medici, asistente medicale si lucratori sociali.
  • Malteser Migranten Medizin – Este o alta asociatie care ofera ajutor medical anonim persoanelor social vulnerabile inclusiv imigrantilor si persoanelor care locuiesc ilegal pe teritoriul Germaniei.
  •  Centrele de consum – die Verbraucherzentralen – Ofera consultare gratuita in domeniul asigurarilor si problemelor medicinale, aceste Centre se afla pe intrg teritoriul Germaniei.